• Kategorie
  • Parametry
  • Garnki do gotowania mleka

Każdy, kto kiedykolwiek gotował mleko, wie jak potrafi ono uciekać z garnka, kiedy najmniej się tego spodziewamy. Uwielbia też przywierać do dna lub boków, a jego przypalony zapach to naprawdę nic przyjemnego. A więc w czym gotować mleko, żeby nam nie zalało kuchenki i nie przypalało się, kiedy tego najmniej oczekujemy?

Garnek do gotowania mleka z wielowarstwowym dnem, często jest wyższy od przeciętnego garnka. W wielu modelach zastosowano płaszcz wodny i gwizdek, który poinformuje nas, gdy mleko będzie gotowe. Takie garnki mają podwójne ścianki, które wypełnia się wodą. Tym sposobem mleko nie ma kontaktu ze źródłem ciepła i istnieje prawie zerowa możliwość, że mleko się przypali lub wykipi. Garnek z podwójnymi ściankami czyli wspomnianym wyżej tzw. płaszczem wodnym i gwizdkiem jest najlepszym rozwiązaniem. Woda, którą wlewamy pomiędzy ścianki garnka, nie zagotuje się dopóki mleko nie osiągnie odpowiednio wysokiej temperatury. Kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia (poinformuje nas o tym gwizdek), mamy pewność, że nasze mleko jest wystarczająco gorące, aby obecne w nim drobnoustroje zostały zniszczone. W tego typu garnkach na mleku nie powstaje tzw. kożuch.

W takim garnku możemy oprócz mleka gotować budyń, ryz na mleku, przygotować sos beszamelowy, rozpuścić czekoladę lub przygotować masę albo polewę. Wybierając garnek do mleka powinniśmy zwrócić uwagę na materiał, z którego jest on wykonany. Głębokość garnka do mleka wynosi przeważnie od 12 cm do 15 cm, a pojemność 1,5 litra. Ze względu na to, że naczynie szybko się nagrzewa powinno być wyposażone w duże ucho, za które łatwiej będzie je złapać. Garnki do mleka najlepiej odmoczyć je przez jakiś czas w ciepłej wodzie, a następnie wymyć gąbką. Jeżeli mimo naszych starań mleko nieco się przypaliło, można skorzystać z domowych sposobów usuwania spalenizny. Jednym z nich jest kilkakrotne zagotowanie w garnku ryżu lub obierków od ziemniaków.

Wybór dobrego garnka do gotowania mleka nie wymaga wielkiego zastanawiania – wszystkie są zwykle skuteczne, trwałe lub mniej, jak wszystkie garnki, ale patent zawsze działa. Praktyczne naczynie sprawi, że przygotowywanie śniadania zawsze przebiegnie szybko i bezproblemowo.