• Kategorie
  • Parametry
  • Garnki do gotowania na parze

Brak produktów do wyświetlenia

Nie na darmo są nazwane garnkami do zdrowego gotowania. Gotowanie w garnkach do gotowania na parze uchodzi za jedną z najzdrowszych form przyrządzania potraw. Nie tylko zaoszczędza wartości kalorycznej tak sporządzanym posiłkom, ale również skraca czas gotowania. Dzięki takiej obróbce żywności warzywa i mięso nie rozpadają się podczas obróbki termicznej i nie tracą witamin. Garnki do gotowania na parze posiadają termiczne spody o wielowarstwowym przekroju zapewniające lepsze przewodzenie ciepła. Składają się tylko z trzech elementów - z garnka, z sitka i z pokrywki. Podczas ich wyboru powinniśmy wziąć pod uwagę materiał, z którego są wykonane.

 - Garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej to niezbyt grube garnki ze stali nierdzewnej to najlepsze wyjście z możliwych. Materiał jest trwały, długo utrzymuje temperaturę, nie zarysujemy go tak łatwo, a także nie będzie odpryskiwał. Takie garnki nie przypalają się ani nie chłoną zapachów. 

 - Garnki do gotowania na parze ceramiczne to garnki cięższe, ale bardzo ładnie prezentujące się w tradycyjnych kuchniach. Niestety upuszczenie takiego garnka lub uderzenie czymś o niego może spowodować pęknięcie. Ceramiczne garnki dedykowane są przede wszystkim dla płyt indukcyjnych, a także do pieczenia potraw. Istotną ich zaletą jest fakt, że bardzo długo zachowują temperaturę. 

 - Szklane garnki do gotowania na parze wyglądają bardzo nowocześnie i pozwalają na dokładną obserwację tego, co dzieje się w garnku. Niestety nie nadają się do każdego typu kuchni, a ich trwałość jest znacznie niższa, niż garnków ze stali. Takie garnki pozwalają jednak na jeszcze zdrowsze gotowanie, gdyż materiał nie wchodzi w reakcję z żywnością. 

 - Emaliowane garnki do gotowania na parze – ich główną zaletą była niska cena i bogata kolorystyka, ale te garnki odchodzą teraz do lamusa. Niestety powierzchnia emaliowana bardzo szybko odpryskuje, a jakość gotowania w takim garnku się pogarsza. Jedzenie w takich garnkach bardzo często się przypala, a nagrzewające się uchwyty mogą powodować oparzenia.

Dobre garnki do gotowania na parze powinny posiadać pokrywkę z otworem do odprowadzania pary i uchwyty wykonane z materiału, który nie będzie się nagrzewał, ani topił. Zdrowie żywienie jest bardzo ważne, to co jemy oraz żywimy naszą całą rodzinę wpływa na całe nasze i ich życie. Spożywając zdrowe posiłki odzyskujemy nie tylko dobre samopoczucie, ale także lepszą sprawność fizyczną i umysłową.