-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Sypialnia
-
Łazienka
-
Kuchnia i jadalnia
- Przybory kuchenne
- Deski do krojenia
- Młynki do przypraw
- Blachy i formy do pieczenia
- Praski i wyciskacze
- Akcesoria barmańskie
- Akcesoria silikonowe
- Maszynki do makaronu
- Moździerze
- Tarki i szatkownice
- Wagi kuchenne
- Kosze na śmieci
- Nadziewarki i maszynki do mięsa
- Wyciskarki do owoców
- Adaptery indukcyjne
- Akcesoria grillowe
- Grille i opiekacze
- Blendery
- Frytownice
- Tostery
- Miksery i roboty kuchenne
- Ekspresy
- Dekoracje stołu
- Dekoracje okna
- Dekoracje ścienne
- Dekoracje Świąteczne
- Świece zapachowe
-
Owalne
.
- Parametry
Obrusy owalne przeznaczone na stoły z blatami owalnymi, podkreślają ich kształt, a zwisy obrusu są równe z każdej strony. Dobrze dobrany obrus do stołu powinien nie tylko prezentować się elegancko i gustownie, ale także być komfortowy oraz wygodny w użytkowaniu. Dobór odpowiedniego obrusa do stołu jest zazwyczaj kwestią dość problematyczną, szczególnie jeśli chodzi o stół w innym kształcie niż popularne stoły kwadratowe czy prostokątne. Obecnie odchodzi się jednak od poglądu, że do stołu owalnego wybiera się obrusy wyłącznie w tym kształcie. Oczywiście one wciąż mają liczne grono zwolenników i są bardzo eleganckie – nie trzeba jednak koniecznie trzymać się tej zasady.
Na stołach owalnych bardzo dobrze sprawdzają się standardowe obrusy prostokątne. Obrus tego typu powinien być jednak znacznie większy niż blat stołu – rozkładając go warto przesunąć końce obrusu na poszczególne boki stołu. Dzięki temu uzyskuje się efekt elegancko prezentujących się „rogów”, które świetnie współgrają na przykład z serwetami czy bieżnikiem położonym przez cały stół. Przy stołach owalnych najczęściej mierzy się przede wszystkim długość oraz szerokość stołu (pomijając zaokrąglenia). Większość obrusów w kształcie owalu takie właśnie ma podane wymiary na swoim opakowaniu, co znacznie ułatwia poszukiwania odpowiedniej wielkości. W przypadku wyboru do stołu owalnego obrusu w innym kształcie dobrze jest się zastanowić w jakim ułożeniu będzie on leżał na stole.
Ważne jednak, by obrus był dokładnie wyprasowany. Uciekanie się do wymówek, że po zastawieniu stołu talerzami, kieliszkami i potrawami nie będzie nic widać, jest raczej niewskazane. Po podniesieniu półmiska z mięsem, zagniecenie na obrusie będzie doskonale widoczne. Zatem żelazko jest podczas przygotowywania stołu sprzętem niezbędnym