• Kategorie
  • Parametry
  • Patelnie do naleśników

Dobra patelnia to gwarancja smacznych i zdrowych potraw. Jest to ważne w przypadku wyboru specjalnego naczynia do naleśników. Niedobra patelnia do naleśników będzie powodowała przywieranie ciasta do jej powierzchni, co utrudni przygotowanie okrągłych i idealnych placków. Będą także trudności z równomiernym rozprowadzeniem ciepła i niska wytrzymałością takiej patelni. Dlatego tak istotnym jest, że powinniśmy decydować się i wybierać świadomie. Jeżeli lubisz naleśniki i przygotowujesz je często, to smażenie ich na zwyczajnej patelni jest po prostu uciążliwe. Wylewanie ciasta jest zazwyczaj bardzo niewygodne, to samo tyczy się przewracania naleśników. Wysokie brzegi zwykłych patelni sprawiają, że naleśnik trzeba czymś podważyć, a od tego już krok do jego rozerwania. Patelnia przeznaczona typowo do naleśników sprawi, że smażenie będzie szybsze i łatwiejsze.

Dobra patelnia powinna być dopasowana do naszych potrzeb, czyli ilości naleśników, jakie chcemy smażyć. Najważniejszą zaletą dobrej patelni jest powłoka, która zapobiega przywieraniu ciasta. Teflon, czyli powłoka fluoro-polimerowa, pozwala na smażenie bez udziału tłuszczu. Dzięki temu nasze naleśniki będą lżejsze i bardziej dietetyczne. Jej ogromną zaletą jest też łatwe czyszczenie, bo do powierzchni nie przywierają kawałki jedzenia. Jeżeli chodzi o powłokę ceramiczną, to zyskuje ona coraz więcej zwolenników. Przede wszystkim bardzo równomiernie się nagrzewa, a co za tym idzie, każda część naleśnika usmażona jest tak samo. Patelnia do naleśników z powłoką ceramiczną będzie też w pewnym sensie trwalsza od teflonowej, bo jest odporna na zarysowania. W sprzedaży są też inne rodzaje patelni, z powłokami tytanowymi (maksymalnie trwałe), marmurowymi (do użytku profesjonalnego, również bardzo trwałe) lub innymi, które charakteryzują się tym, że nie przywierają.

Musimy też brać pod uwagę wielkość patelni. Jej średnica ma znaczenie w ilości przygotowywanych naleśników i ich rodzaju. Solidna patelnia powinna mieć dość grube dno, tak żeby się nie odkształcała w razie uderzenia czy upadku. Minimalna grubość dna patelni to 4 mm. Poza tym, warto zwrócić uwagę na to, czy dno patelni jest delikatnie wklęsłe. Ma to szczególne znacznie w przypadku korzystania z płyty indukcyjnej. Sprzęt do naleśników powinien być wyposażony w dobrze wyprofilowaną rączkę, która wykonana jest z materiałów nieprzewodzących ciepła. Rączka musi być solidnie zainstalowana, nie może się odkręcać. Dobrej jakości patelnie posiadają rączki wykonane z bakelitu, który nie topi się nawet po ustawieniu nad płomieniem i nie nagrzewa. Całkiem dobrze spisują się też rączki wykonane z aluminium i stali pokrytej silikonem. W najdroższych patelniach znajdziemy natomiast elementy z drewna bukowego.

Świeżo wysmażone, pachnące naleśniki, to idealny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie, w którego przygotowaniu pomoże patelnia do naleśników. To konieczny element wyposażenia kuchni wszystkich miłośnikowi tych przysmaków.