• Kategorie
  • Parametry
  • Patelnie żeliwne

Patelnie żeliwne cieszyły się opinia patelni niezniszczalnych. W ich odlewaniu specjalizowali się kiedyś Romowie. Do dziś możemy się spotkać z taką patelnią w kuchniach z tradycjami - naczynie może mieć nawet sto lat i nadal funkcjonować. Czy jednak żeliwo spełni nasze oczekiwania i czym właściwie jest? Żeliwo jest to stop żelazowo-węglowy z wysoką zawartością węgla (powyżej 2%). Węgiel zwiększa odporność na rdzę tego materiału. Jego zaletą jest z pewnością znakomite przewodnictwo cieplne. Wprawdzie takie patelnie rozgrzewają się długo, ale znakomicie akumulują ciepło. Dzięki temu, że ich powierzchnia rozgrzewa się równomiernie, ułatwia to sprawne smażenie.

Takie patelnie są bardzo trwałe i mogą służyć nam przez wiele lat. Nadają się do powolnego duszenia potraw, gotowania i smażenia, nie wybrzuszają się i nie odkształcają. Mają jednak także wady. Takie patelnie są wrażliwe na szoki termiczne, należy je powoli rozgrzewać na niewielkim ogniu, a studzić się muszą samoistnie. Szok termiczny może spowodować uszkodzenie, a nawet pęknięcie. Żeliwo jest podatne na korozje, należy więc pamiętać, żeby po każdym umyciu patelnię wytrzeć do sucha.

Jak zadbać o nową patelnię żeliwną:

 - Nową patelnię żeliwną należy natłuścić olejem spożywczym i rozgrzać w piekarniku do 150 stopni Celsjusza.

 - Po samoistnym ostudzeniu należy zetrzeć papierem nadmiar oleju i kilkakrotnie powtórzyć zabieg rozgrzewania.

 - Żeliwne naczynia muszą być regularnie natłuszczane olejem spożywczym, co zmniejsza ich podatność na rdzę.

 - Naczyń żeliwnych nie wolno myć w detergentach. Do czyszczenia używamy twardego zmywaka lub drucianej szczotki i ciepłej wody. Nie wolno również myć ich w zmywarce.

 - Aby zwiększyć właściwości nieprzywierające naczynia, należy raz na jakiś czas zakonserwować je solą kuchenną. Sypiemy grubą warstwę soli na patelnię i powoli rozgrzewamy ją do wysokiej temperatury.

 - Żeliwo reaguje z potrawami kwasowymi, zatem nie wolno przechowywać na patelni dań zawierających ocet, cytrynę, pomidora czy też inne kwaśne składniki. Patelnia może odbarwić się, a nasze potrawy przesiąknąć metalicznym posmakiem.

 - Ze względu na niską tolerancję zmian temperatur, mięso, czy też inne potrawy smażone na patelni żeliwnej muszą mieć temperaturę pokojową.