• Kategorie
  • Parametry
  • SMAK KAWY

Prawdziwy smakosz kawy kocha kawę. Kawa potrafi zachwycić swoim smakiem i aromatem.

Ale jak zaparzyć najlepszą kawę nie posiadając wiedzy na jej temat?

Parzenie kawy to prawdziwa sztuka i warto zapoznać się z jej zasadami. Jedni wolą kawę wyrazistą w smaku, a inni wręcz przeciwnie – łagodną. W sprzedaży znajdują się głównie dwa gatunki kawy – Arabica i Robusta. Ta pierwsza jest łagodniejsza w smaku, druga zaś bardziej wyrazista. Różni je również kolor ziaren. Im są one jaśniejsze tym kawa jest łagodniejsza.

A jaką kawę warto kupować?

No cóż, przede wszystkim w ziarnach i to szczelnie zapakowaną. Taką kawę mielimy świeżo przed jej zaparzeniem. Kawa w ziarnach luzem zazwyczaj przechowywana jest bez odpowiedniego zabezpieczenia, przez co wietrzeje jej aromat. Wyjątkiem mogą tu być specjalistyczne sklepy z kawą, w których kawy są odpowiednio przechowywane. Kawę mieloną kupujemy tylko szczelnie zapakowaną, ale nie dorówna ona takiej świeżo zmielonej przez nas. Unikamy także picia kawy rozpuszczalnej, bo to niestety głównie chemia.

Duże znaczenie dla smaku kawy ma także grubość jej mielenia, warto więc trochę poeksperymentować, by znaleźć najbardziej odpowiadający nam aromat. Grubość mielenia powinna być także dostosowana do używanej przez nas metody parzenia. Mało osób wie, że ziarna kawy dłużej zachowają świeżość jeśli umieścimy je w szczelnym opakowaniu w lodówce. Kawę możemy przygotować poprzez zaparzanie lub filtrowanie (najczęściej przy pomocy ekspresów). Przez baristów bardziej polecany jest ten drugi sposób bowiem w wyniku filtrowania uzyskuje się lepszy aromat kawy. Jeśli nie mamy ekspresu możemy skorzystać z kawiarki, która daje podobny efekt.

By zaparzyć najlepszą kawę, musimy dużą wagę przywiązać do czasu jej parzenia. Nie powinno być to dłużej niż 5 minut (inaczej kawa będzie miała mocno gorzki smak), ani dużo krócej, bo wtedy nie wydobędziemy z kawy pełni jej aromatu. Pamiętajmy także, że po zaparzeniu, kawę należy odcedzić od fusów. Jeśli naszą metodą kawy jest zaparzanie, należy pamiętać o tym, że nigdy nie zalewamy kawy wrzątkiem! Woda musi być gorąca, ale nie wrząca. Prawdziwi koneserzy kawowego smaku nie stosują do niej żadnych dodatków.

Popularne kawy to:

Lavazza Crema e Gusto Forte, Lavazza Grande Ristorazione, Lavazza Espresso, Lavazza Gran Aroma Bar, Lavazza Gran Crema Espresso, Lavazza Tierra, Lavazza Top Class, Lavazza Pienaroma, Lavazza Super Crema, Lavazza Gran Espresso, Lavazza Crema e Aroma Blue, Lavazza Qualita Rossa, Lavazza Qualita Oro, Lavazza Crema e Aroma, kawa PELLINI, kawa Tchibo, kawa Arcaffe, kawa Illy, kawa Diemme Caffe, kawa Johan & nyström, kawa NEW YORK COFFEE,kawa Lucaffe,kawa Izzo,kawa KIMBO,kawa Passalacqua,