• Kategorie
  • Parametry
  • Szkło

Brak produktów do wyświetlenia

Na gustownie nakrytym stole każdy rodzaj szkła znajdzie swoje miejsce. Teoretycznie na stole powinien znaleźć się kieliszek na wodę, wino czerwone i białe. W rzeczywistości jednak na stole nie ma aż tyle miejsca, więc... zanim wyciągniemy na stół cały asortyment kieliszków, szklanek i szklaneczek warto zastanowić się jakie napoje będziemy serwować. Do białego wina przeznaczone są kieliszki o kształcie tulipana – mniejsze i smukłe, do wina czerwonego kieliszki większe i pękate. Ze względu na oszczędność miejsca możemy postawić jeden, uniwersalny, średniej wielkości kieliszek.

Często ustawiamy szkło pośpiesznie i niestarannie, kiedy goście już są za drzwiami. Aby jednak podnieść rangę spotkania warto stosować się do pięciu moim  zasad odpowiedniego doboru i ustawienia szkła. Kieliszki zawsze ustawiamy po prawej stronie talerza. Najlepiej jest wyobrazić sobie tarczę zegara i kieliszek ustawić na godzinie 13:00. Szkło na stole stawiamy w takiej kolejności jak kolejność jego użycia. Takim sztandarowym, książkowym przykładem będzie kolejność: kieliszek do wódki, kieliszek do białego wina, kieliszek do wina czerwonego.

Jeśli do deseru podajemy alkohol, kieliszek powinien być podany nie od razu na początku przyjęcia, ale dopiero po podaniu kawy. Bardzo ważnym kieliszkiem na stole, o którym na co dzień zdajemy się zapominać, jest kieliszek przeznaczony do podawania wody mineralnej. Pamiętajmy, aby ustawić go z boku talerza podstawowego, dzięki temu łatwo będzie nam sięgać po wodę w trakcie całego posiłku. Do wody zamiast kieliszków możemy też podać małe szklanki, takie same jak podaje się do soków. 

Piękne nakrycie stołu to nie tylko sposób na dostarczenie wrażeń estetycznych. Posiłki serwowane w staranny, elegancki sposób wydają się bardziej wykwintne i po prostu lepiej smakują.