• Kategorie
  • Parametry
  • Sztućce

Brak produktów do wyświetlenia

Sztuka nakrywania do stołu staje się dużo łatwiejsza, jeśli zna się pewne zasady. W którym miejscu położyć talerz na pieczywo, a gdzie postawić kieliszek na wodę? Nakrywanie do stołu to prawdziwa sztuka. Niezależnie od tego, czy nakrywasz stół na zwykły niedzielny, rodzinny obiad, czy na przyjęcie imieninowe warto pamiętać o pewnych zasadach. A prawidłowe ułożenie sztućców wcale nie jest takie proste. 

- Najbliżej talerza po prawej stronie kładziemy nóż, po lewej stronie zaś widelec.

- Jeżeli w menu jest ryba to po prawej stronie powinien leżeć nóż do ryby (w kształcie wydłużonej łopatki), po lewej stronie musi się znaleźć odpowiedni widelec.

 - Następnie po prawej stronie (za nożem) kładziemy łyżkę do zupy, a najbardziej na zewnątrz sztućce do zimnych przystawek.


 - Widelec do wszystkich potraw kładziemy zawsze po lewej stronie talerza zębami do góry, noże zaś po prawej stronie skierowane ostrzem w stronę talerza.

 - Łyżeczki o kawy, widelczyki do deserów i noże do owoców nie mogą znajdować się na stole podczas głównego posiłku, mogą się pojawić dopiero z kawą i deserem

Może się to wydawać skomplikowane ale takie nie jest. Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze taka sama jak kolejność podawanych dań. Zatem jeśli najpierw podane zostaną przekąski to sztućce do nich powinny znaleźć się na samym skraju - będą one używane jako pierwsze. Kolejnym daniem jest zupa, zatem sztućce do zupy (w tym przypadku jeden - łyżka) powinien leżeć w następnej kolejności - z prawej strony ponieważ większość ludzi jest praworęczna itd.

Jak układać sztućce?

Sztućce zawsze układamy od zewnątrz do wewnątrz - sztućce do dania, które pojawią się jako pierwsze powinny znaleźć się najbardziej na zewnątrz. Tak też po prawej stronie kładziemy (w zależności od zaplanowanego menu): nóż do dania głównego, nóż do ryby, nóż do przystawki, łyżkę do zupy. Po lewej stronie natomiast rozmieścić należy widelec do dania głównego, widelec do ryby i widelec do przystawki.

Łyżkę ustawiamy grzbietem do dołu, natomiast nóż kładziemy w taki sposób, aby był skierowany ostrzem w stronę talerza. Sztućce deserowe umieszczamy na górze nakrycia - jako pierwszy kładziemy widelczyk w prawo, natomiast ponad widelczykiem kładziemy łyżeczkę i kierujemy ją w lewo.

 Odpowiednie przygotowanie i nakrycie stołu przed przyjęciem jest nie tylko gwarancją pięknego wyglądu, ale także wielkim ułatwieniem dla gospodarzy i gości. Dzięki temu w trakcie przyjęcia gospodarze mają więcej czasu dla gości.