-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Sypialnia
-
Łazienka
-
Kuchnia i jadalnia
- Przybory kuchenne
- Deski do krojenia
- Młynki do przypraw
- Blachy i formy do pieczenia
- Praski i wyciskacze
- Akcesoria barmańskie
- Akcesoria silikonowe
- Maszynki do makaronu
- Moździerze
- Tarki i szatkownice
- Wagi kuchenne
- Kosze na śmieci
- Nadziewarki i maszynki do mięsa
- Wyciskarki do owoców
- Adaptery indukcyjne
- Akcesoria grillowe
- Grille i opiekacze
- Blendery
- Frytownice
- Tostery
- Miksery i roboty kuchenne
- Ekspresy
- Dekoracje stołu
- Dekoracje okna
- Dekoracje ścienne
- Dekoracje Świąteczne
- Świece zapachowe
-
Szybkowary
- Parametry
Szybkowar to garnek ciśnieniowy, który wydatnie przyśpiesza gotowanie potraw. A dobry szybkowar powinien zapewnić nam bezpieczeństwo, powinien być trwały i wygodny. To znakomity garnek dla ludzi, którzy sa zapracowani i chcą jak najszybciej przygotować potrawy, szczególnie te, które są pracochłonne. W tym szczelnym garnku podczas gotowania dochodzi do wzrostu ciśnienia, a potrawy gotują się szybciej. Garnek musi być wyposażony w zawór bezpieczeństwa, który zamieszczony jest na pokrywce. Szybkowary różnią się między sobą nie tylko materiałem wykonania, ale także pojemnością i dodatkowymi funkcjami.
Garnek ciśnieniowy jest stosunkowo prosty w obsłudze, ale bardzo ważne, by trzymać się zasad użytkowania wskazanych w instrukcji. Szybkowar napełniamy wodą – niezbyt dużo, ale tak, by gotowane produkty były nią całkowicie przykryte. Następnie zamykamy pokrywę, która pozwala na utrzymanie pary wodnej i stałej temperatury wewnątrz urządzenia. Ciśnienie wewnątrz garnka zaczyna wzrastać, a gdy osiąga maksymalną wartość, z gwizdka umieszczonego na pokrywie zaczyna ulatniać się nadmiar pary wodnej. To właśnie od tego momentu zaczynamy odmierzać czas niezbędny do przygotowania potrawy. Na końcu odbezpieczamy gwizdek, by cała para wodna z garnka wydostała się na zewnątrz. Dopiero po tym, otwieramy pokrywę i serwujemy gotowe danie na talerze.
Wiele jest zalet takiego szybkiego gotowania, bo nie dość, że potrawy są szybko ugotowane, to mamy też niższe rachunki za prąd i gaz. Potrawy z szybkowaru zachowują więcej witamin i minerałów niż te gotowane w sposób tradycyjny, a to wszystko dzięki ograniczonemu dostępowi tlenu. Potraw również nie przypalimy, będą lepsze w smaku i zachowają swój kolor. Są też i wady - jak choćby brak możliwości sprawdzenia smaku potrawy w trakcie jej gotowania. Potrzeba więc wprawy, a przyprawiać potrawę musimy przed lub po ugotowaniu. Należy też ściśle trzymać się instrukcji użytkowania, bo nieodpowiednie użytkowanie garnka ciśnieniowego może skutkować jego wybuchem.
Na rynku dostępne są szybkowary wykonane z różnych materiałów i tak, szybkowary ze stali nierdzewnej są trwałe, odporne na uszkodzenia i korozję, choć wolniej się nagrzewają. Nie wydzielają też metalicznego posmaku. Tańsze są szybkowary aluminiowe, które szybko się nagrzewają, ale również szybko tracą ciepło. W przeciwieństwie do stalowych modeli, nie są odporne na zarysowania. Aluminium w wysokich temperaturach, powyżej 180°C, zaczyna wydzielać szkodliwe substancje, ale na szczęście szybkowar nie osiąga takich temperatur.
Na rynku znajdziemy szybkowary o pojemności 2,5-8,5 litrów. Jaka pojemność garnka ciśnieniowego będzie najlepsza? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Co zamierzamy w nim przygotowywać i dla ilu osób będą przeznaczone dania. Bywają tez szybkowary z dodatkowymi funkcjami, jak te z funkcją gotowania na parze lub z timerem, termometrem, czy automatycznymi programami gotowania. Nasuwa się też najważniejsze pytanie - czy warto je kupić. Na pewno, szczególnie gdy mamy mało czasu na gotowanie lub chcemy zachować wartości odżywcze gotowanych produktów.