- SYPIALNIA
- ŁAZIENKA
- SALON
-
KUCHNIA
- EKSPRESY
- GARNKI
- PATELNIE I WOKI
- NOŻE I AKCESORIA
- AKCESORIA KUCHENNE
- JADALNIA
- CZAJNIKI
- Małe AGD do kuchni
-
Armatura Kuchenna
- Zlewozmywaki
- Zlewozmywaki granitowe
- Zlewozmywaki hybrydowe
- Zlewozmywaki ceramiczne
- Zlewozmywaki stalowe
- Zlewozmywaki kompozytowe
- Zestawy Zlewozmywak z Baterią
- Zestawy Zlewozmywak z Baterią i Dozownikiem
- Zestawy Zlewozmywak z Dozownikiem
- Baterie Kuchenne
- Moduły kuchenne
- Dozowniki kuchenne
- Młynki do odpadów
- Sortowniki odpadów
- Akcesoria
- AGD do zabudowy
-
AGD wolnostojące
- Lodówki
- Kuchnie
- Zamrażarki
- Zmywarki
- Zmywarki kompaktowe
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gazowo-elektryczne
- Mikrofalówki
- Lodówki Side by Side
- Lodówki z zamrażalnikiem
- Pralki ładowane od góry
- Pralki ładowane od przodu
- Pralko-suszarki
- Suszarki do ubrań
- Winiarki
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladkowe
- Zmywarki 45 cm
- Zmywarki 60 cm
- Kostkarki do lodu
- MATERACE
- AGD
- STREFA MAREK
- SYPIALNIA
-
ŁAZIENKA
-
SALON
-
KUCHNIA
-
Zlewozmywaki
-
Zlewozmywaki granitowe
-
Zlewozmywaki hybrydowe
-
Zlewozmywaki ceramiczne
-
Zlewozmywaki stalowe
-
Zlewozmywaki kompozytowe
-
Zestawy Zlewozmywak z Baterią
-
Zestawy Zlewozmywak z Baterią i Dozownikiem
-
Zestawy Zlewozmywak z Dozownikiem
-
Baterie Kuchenne
-
Moduły kuchenne
-
Dozowniki kuchenne
-
Młynki do odpadów
-
Sortowniki odpadów
-
Akcesoria
-
Lodówki
-
Kuchnie
-
Zamrażarki
-
Zmywarki
-
Zmywarki kompaktowe
-
Kuchnie elektryczne
-
Kuchnie gazowe
-
Kuchnie gazowo-elektryczne
-
Mikrofalówki
-
Lodówki Side by Side
-
Lodówki z zamrażalnikiem
-
Pralki ładowane od góry
-
Pralki ładowane od przodu
-
Pralko-suszarki
-
Suszarki do ubrań
-
Winiarki
-
Zamrażarki skrzyniowe
-
Zamrażarki szufladkowe
-
Zmywarki 45 cm
-
Zmywarki 60 cm
-
Kostkarki do lodu
Armatura KuchennaAGD wolnostojące -
- MATERACE
- AGD
-
STREFA MAREK
-
Jak zaparzyć dobrą kawę?
2019-11-11 15:18:00Parzenie kawy wcale nie jest prostą czynnością. Najbardziej niedocenianym elemenem dobrej kawy jest wbrew pozorom nie kawa, a woda. Wielu osobom woda wydaje się zupełnie neutralnym i nieistotnym składnikiem kawy. To duży błąd. Woda z nieodpowiedniego źródła wbrew pozorom może mieć swój smak i zapach, który wyczujemy później w gotowym naparze. Do przyrządzania kawy z ekspresu nie powinno się używać wody bezpośrednio z kranu. Do ekspresu nie powinno się stosować wody mineralnej ani źródlanej. Nieodpowiednia będzie także woda destylowana, przegotowana i ciepła.
Wybierając sposób parzenia dobrze jest też wiedzieć, czy taka kawa nie będzie miała negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku osób o wrażliwym żołądku.
A jak parzyć kawę?
- W szklance. 1–2 łyżeczki kawy drobno zmielonej zalewamy wrzątkiem, mieszamy, pijemy, gdy opadną fusy. Nie polecamy tej metody. Napar pozostaje długo w kontakcie z fusami, co powoduje powstawanie substancji szkodliwych dla żołądka. Napar nie jest zbyt aromatyczny.
- W dzbanku. Wprawdzie i tu drobno mieloną kawę zalewamy wrzątkiem, ale gdy fusy opadną, przelewamy do filiżanek lub kubków. Najlepiej przecedzić przez sitko. To zdrowsza kawa od poprzedniej i nieco bardziej aromatyczna.
- Po turecku. Do rondelka wsypujemy kawę, cukier i wlewamy wodę. Na każdą filiżankę bierze się 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy i dwie łyżeczki cukru. Zagotowujemy, lekko studzimy i powtarzamy gotowanie jeszcze 2 razy. Rozlewamy napar do filiżanek. Taką kawę można przyrządzić z kardamonem. Napar jest aromatyczny, smaczny i mocno orzeźwia. jest zdrowy.
- W filtrze. Filtr z papierowym wkładem umieszczamy w kubku, wsypujemy średnio zmieloną kawę (ok. 2 łyżeczek) i zalewamy gorącą wodą. Usuwamy fusy. Niezbyt mocny napar, ale łagodny dla żołądka.
- W ekspresie. Oczywiście najlepszy napar otrzymujemy w ekspresie ciśnieniowym, zwłaszcza takim, który ma młynek i na bieżąco mieli ziarna kawy, Ale i ekspresy przelewowe, a także tzw. kafetiery także dają przyzwoity napar. Wprawdzie nieco mniej aromatyczny, ale smaczny. Kawa z każdego ekspresu jest lepsza od parzonej w szklance i dzbanku.
Dla koneserów kaw mlecznych ważnym składnikiem jest mleko. A jakie mleko będzie najlepsze do kawy? Zawartość tłuszczu sama w sobie nie ma większego znaczenia – liczy się ilość białka. Zwykle jest jednak tak, że tłustsze mleka zawierają więcej białka. Dlatego jeśli chcemy uzyskać idealnie spienione mleko do kawy, wybierajmy te z zawartością tłuszczu 3,2% i pilnujmy, żeby zawsze było schłodzone.
Pamiętajmy też, że w dobrej kawie nie chodzi tylko o idealne przyrządzenie, ale również odpowiednie podanie, które ułatwia delektowanie się napojem i podkreśla jego smak.