- SYPIALNIA
- ŁAZIENKA
- SALON
-
KUCHNIA
- EKSPRESY
- GARNKI
- PATELNIE I WOKI
- NOŻE I AKCESORIA
- AKCESORIA KUCHENNE
- JADALNIA
- CZAJNIKI
- Małe AGD do kuchni
-
Armatura Kuchenna
- Zlewozmywaki
- Zlewozmywaki granitowe
- Zlewozmywaki hybrydowe
- Zlewozmywaki ceramiczne
- Zlewozmywaki stalowe
- Zlewozmywaki kompozytowe
- Zestawy Zlewozmywak z Baterią
- Zestawy Zlewozmywak z Baterią i Dozownikiem
- Zestawy Zlewozmywak z Dozownikiem
- Baterie Kuchenne
- Moduły kuchenne
- Dozowniki kuchenne
- Młynki do odpadów
- Sortowniki odpadów
- Akcesoria
- AGD do zabudowy
-
AGD wolnostojące
- Lodówki
- Kuchnie
- Zamrażarki
- Zmywarki
- Zmywarki kompaktowe
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gazowo-elektryczne
- Płyty wolnostojące
- Mikrofalówki
- Lodówki jednodrzwiowe
- Lodówki Side by Side
- Lodówki z zamrażalnikiem
- Pralki ładowane od góry
- Pralki ładowane od przodu
- Pralko-suszarki
- Suszarki do ubrań
- Winiarki
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladkowe
- Zmywarki 45 cm
- Zmywarki 60 cm
- Gastronomia
- Chemia przedłużająca żywotność urządzenia
- Zestawy Kuchenne
- Szafy odświeżające
- Kostkarki do lodu
- ŁÓŻKA
- MATERACE
- STREFA MAREK
- BLOG
- SYPIALNIA
-
ŁAZIENKA
-
SALON
-
KUCHNIA
-
Zlewozmywaki
-
Zlewozmywaki granitowe
-
Zlewozmywaki hybrydowe
-
Zlewozmywaki ceramiczne
-
Zlewozmywaki stalowe
-
Zlewozmywaki kompozytowe
-
Zestawy Zlewozmywak z Baterią
-
Zestawy Zlewozmywak z Baterią i Dozownikiem
-
Zestawy Zlewozmywak z Dozownikiem
-
Baterie Kuchenne
-
Moduły kuchenne
-
Dozowniki kuchenne
-
Młynki do odpadów
-
Sortowniki odpadów
-
Akcesoria
-
Lodówki
-
Kuchnie
-
Zamrażarki
-
Zmywarki
-
Zmywarki kompaktowe
-
Kuchnie elektryczne
-
Kuchnie gazowe
-
Kuchnie gazowo-elektryczne
-
Płyty wolnostojące
-
Mikrofalówki
-
Lodówki jednodrzwiowe
-
Lodówki Side by Side
-
Lodówki z zamrażalnikiem
-
Pralki ładowane od góry
-
Pralki ładowane od przodu
-
Pralko-suszarki
-
Suszarki do ubrań
-
Winiarki
-
Zamrażarki skrzyniowe
-
Zamrażarki szufladkowe
-
Zmywarki 45 cm
-
Zmywarki 60 cm
-
Gastronomia
-
Chemia przedłużająca żywotność urządzenia
-
Zestawy Kuchenne
-
Szafy odświeżające
-
Kostkarki do lodu
Armatura KuchennaAGD wolnostojące -
-
ŁÓŻKA
- MATERACE
-
STREFA MAREK
- BLOG
-
wysyłamy kurierem za 0 zł!
Możesz go zwrócić w ciągu 30 dni.
już od 1999 roku.
Sztuka nakrywania do stołu staje się dużo łatwiejsza, jeśli zna się pewne zasady. W którym miejscu położyć talerz na pieczywo, a gdzie postawić kieliszek na wodę? Nakrywanie do stołu to prawdziwa sztuka. Niezależnie od tego, czy nakrywasz stół na zwykły niedzielny, rodzinny obiad, czy na przyjęcie imieninowe warto pamiętać o pewnych zasadach. A prawidłowe ułożenie sztućców wcale nie jest takie proste.
- Najbliżej talerza po prawej stronie kładziemy nóż, po lewej stronie zaś widelec.
- Jeżeli w menu jest ryba to po prawej stronie powinien leżeć nóż do ryby (w kształcie wydłużonej łopatki), po lewej stronie musi się znaleźć odpowiedni widelec.
- Następnie po prawej stronie (za nożem) kładziemy łyżkę do zupy, a najbardziej na zewnątrz sztućce do zimnych przystawek.
Może się to wydawać skomplikowane ale takie nie jest. Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze taka sama jak kolejność podawanych dań. Zatem jeśli najpierw podane zostaną przekąski to sztućce do nich powinny znaleźć się na samym skraju - będą one używane jako pierwsze. Kolejnym daniem jest zupa, zatem sztućce do zupy (w tym przypadku jeden - łyżka) powinien leżeć w następnej kolejności - z prawej strony ponieważ większość ludzi jest praworęczna itd.
Jak układać sztućce?
Sztućce zawsze układamy od zewnątrz do wewnątrz - sztućce do dania, które pojawią się jako pierwsze powinny znaleźć się najbardziej na zewnątrz. Tak też po prawej stronie kładziemy (w zależności od zaplanowanego menu): nóż do dania głównego, nóż do ryby, nóż do przystawki, łyżkę do zupy. Po lewej stronie natomiast rozmieścić należy widelec do dania głównego, widelec do ryby i widelec do przystawki.
Łyżkę ustawiamy grzbietem do dołu, natomiast nóż kładziemy w taki sposób, aby był skierowany ostrzem w stronę talerza. Sztućce deserowe umieszczamy na górze nakrycia - jako pierwszy kładziemy widelczyk w prawo, natomiast ponad widelczykiem kładziemy łyżeczkę i kierujemy ją w lewo.
Odpowiednie przygotowanie i nakrycie stołu przed przyjęciem jest nie tylko gwarancją pięknego wyglądu, ale także wielkim ułatwieniem dla gospodarzy i gości. Dzięki temu w trakcie przyjęcia gospodarze mają więcej czasu dla gości.