Darmowa dostawa
Zamówienia o wartości powyżej 149 zł
wysyłamy kurierem za 0 zł!
Bezpieczne zakupy
Produkt nie spełnia Twoich oczekiwań?
Możesz go zwrócić w ciągu 30 dni.
25 lat na rynku
Sprzedajemy produkty do Waszych wnętrz
już od 1999 roku.

Patelnie uniwersalne

Liczba produktów: 49
Kategorie
Filtruj

Patelnie uniwersalne przydadzą się w każdej kuchni. Na niewielkich przestrzeniach można się ograniczyć do posiadania tylko takiego modelu, w większych kuchniach i dla osób, które uwielbiają gotować na wiele sposobów, ideałem będzie posiadanie patelni uniwersalnej oraz kilku innych do zadań specjalnych. Patelnie uniwersalne mogą być wykonane z materiałów różnego typu. Zazwyczaj mają średnicę od kilkunastu do około trzydziestu centymetrów. Są wszechstronne. Można na nich z powodzeniem smażyć dowolne potrawy. Ich zaletą jest wszechstronność zastosowania, a dzięki temu oszczędność miejsca do przechowywania. Ale pamiętajmy również o tym, że jedna patelnia nadmiernie użytkowana szybciej się zniszczy.

Niezależnie od tego, na jaki rodzaj patelni chcemy się zdecydować, warto byśmy zwrócili uwagę na zasadnicze parametry. Niezwykle ważny jest rozmiar. Najpopularniejsze modele wyróżniają się średnicą od 20 do 28 centymetrów. To standard, który jest najwygodniejszy w użytkowaniu dla przeciętnej rodziny. Większe naczynia przydają się przy okazji spotkań w liczniejszym gronie, ale mają tę wadę, że trudno nagrzać je równomiernie na niewielkim palniku. Bardzo istotna jest jakość wykonania, bo luźny uchwyt i kiepskie mocowanie może w przyszłości doprowadzić do zepsucia się patelni. Warto wybierać modele polecane i sprawdzone. Duże znaczenie ma rozpoznawalność marki, bo produkty renomowanych firm spełniają określone normy jakości i bezpieczeństwa. Patelnie nieznanych producentów mogą się okazać słabo wykonane.   

Grubość dna ma ogromne znaczenie dla dobrego oddawania ciepła i równomiernego nagrzewania się. Grubsze dno sprawia również, że potrawy nie przywierają tak mocno do patelni. Dobra patelnia powinna być solidna. Lekkie patelnie mogą mieć zbyt cienkie dno i ścianki, przez co będą szybciej się odkształcać. Jeżeli patelnia ma być uniwersalna i nadawać się do wszystkiego, nie może być zbyt głęboka ani całkiem płytka. Najlepiej byłoby posiadać w kuchni oddzielną patelnię uniwersalną i oddzielną wersję głęboką, która pozwoli na przygotowywanie potraw o większej objętości. Patelnie mogą być nie tylko okrągłe. Coraz częściej można spotkać w sklepach patelnie kwadratowe. Są ciekawe stylistycznie, świetnie pasują do nowoczesnych kuchni. Ich użytkowanie jest nieco trudniejsze, ale za to wygodnie się je przechowuje. Pamiętajmy też, że nie każda patelnia sprawdzi się na każdej kuchence. Na płycie indukcyjnej należy stosować patelnie do indukcji. Informacje o tym można znaleźć na etykiecie lub w opisie produktu.