• Chlebaki

  • Parametry

Dobry chleb, to chleb świeży. Odpowiednio przechowywany, to znaczy w odpowiedniej wilgotności i temperaturze, dłużej zachowa swoje walory i będzie smaczny nie tylko pierwszego dnia po zakupie. Suche miejsce i temperatura 18-22 stopni C, to najlepsze środowisko dla pieczywa. A żeby je osiągnąć, warto kupić chlebak, czyli pojemnik do przechowywania pieczywa. Chlebaki różnią się między sobą kształtem, materiałem, z którego są wykonane i pomysłem na wykonanie czyli designem. Są dwustronne, jednostronne, kwadratowe, półokrągłe, z deską do krojenia. Chlebaki zamykane dwustronnie, od góry, z boku, z okienkiem do podglądu, wybór jest duży. Pojemniki zazwyczaj są metalowe, drewniane, ceramiczne, akrylowe, bambusowe, tu też można dobrać materiał do swoich preferencji.

Cechy poszczególnych chlebaków:

- chlebak drewniany lub bambusowy zapewnia odpowiednią wilgotność i temperaturę, dzięki czemu chleb nie wysycha i nie pleśnieje.

- chlebak plastikowy nie zapewnia cyrkulacji powietrza, więc pieczywo szybciej się w nim psuje.

- chlebak metalowy nie sprzyja nadmiernej wilgoci, jednak należy pamiętać, aby nie trzymać go blisko źródła ciepła, bo szybko się nagrzewa.

Wybór chlebaka warto przemyśleć, nie bez znaczenia pozostają tu kwestie designu. Dobrze dobrany, będzie dekoracją kuchni, zdobiąc jej wnętrze i podkreślając styl.