Darmowa dostawa
Zamówienia o wartości powyżej 149 zł
wysyłamy kurierem za 0 zł!
Bezpieczne zakupy
Produkt nie spełnia Twoich oczekiwań?
Możesz go zwrócić w ciągu 30 dni.
25 lat na rynku
Sprzedajemy produkty do Waszych wnętrz
już od 1999 roku.

Patelnie grillowe

Liczba produktów: 10
Kategorie
Filtruj

Dobra patelnia grillowa to połowa sukcesu w przygotowaniu dań grillowanych w domu. Wprawdzie grillowanie kojarzy się nam głównie z letnią i piękną pogodą, weekendowym czasem spędzanym na świeżym powietrzu, jednak z patelnią do grillowania z łatwością przygotujemy soczyste mięsa, ryby i warzywa. Musimy jednak pamiętać o ważnych zasadach dotyczących użytkowania takiej patelni, jak również jej pielęgnacji. Grillowanie obok gotowania na parze lub gotowania z użyciem szybkowaru jest najzdrowszą formą przyrządzania dań. Ten sposób gotowania nie wymaga dodawania oleju, a jedzenie nie przywiera, dzięki specjalnym powłokom, które są stosowane na patelniach.

Dzięki karbowanej powierzchni produkty umieszczone na patelni, nie stykają się z dnem patelni. Rowki pozwalają uzyskać wygląd jak z klasycznego grilla. Potrawy oprócz grillowego wyglądu są także kruche i delikatne i jednocześnie zdrowe. W zależności od składników, które zamierzamy grillować, powinniśmy wybrać inną patelnię. Patelnie żeliwne są doskonałym wyborem dla wielbicieli mięsnych dań, zwłaszcza wołowiny i wieprzowiny, które potrzebują więcej czasu, aby stały się delikatne i soczyste. Dla fanów grillowanych potraw, bazujących na drobiu oraz warzywach, polecane są patelnie aluminiowe, które szybko się nagrzewają. Natomiast patelnie stalowe powinny zagościć w kuchni, w której przygotowuje się często ryby i owoce morza.

Pielęgnacja takiej patelni jest niezwykle istotna, ponieważ pozwoli ona na dłuższe użytkowanie naszych naczyń, zwłaszcza tych powlekanych powłokami. Zanim zaczniemy  grillowanie na nowej patelni, przeczytajmy instrukcję załączoną do produktu. Patelnie żeliwne potrzebują odpowiedniej impregnacji, natomiast patelnie stalowe zahartowania przed pierwszym użyciem. W przeciwnym razie nasze grillowanie na patelni zakończy się przypalonym jedzeniem i rozczarowaniem. Patelnie aluminiowe, zwłaszcza te z powłokami, wymagają pewnych środków ostrożności, aby przez długie lata cieszyć się naczyniem w bardzo dobrym stanie.