• Zaparzacze i kawiarki

  • Parametry

Kawa i herbata, to dwa najbardziej popularne napoje w Polsce. Bez "małej czarnej" i dobrej herbaty, nie przeżyjemy nawet jednego dnia. Co ciekawe dobra kawa wcale nie musi pochodzić z ciśnieniowego ekspresu, o czym wiedzą prawdziwi kawosze w wielu krajach. Często do zaparzenia kawy może służyć kawiarka lub zaparzacz. Badanie kawowych preferencji wśród Polaków potwierdziło, że 51% wśród nich nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Niektórzy piją kawę po turecku, inni wybierają ekspresy ciśnieniowe lub przelewowe, a inni wybierają kawiarki, czyli kawę bez prądu. Gruboziarnistą kawę wykorzystuje się w zaparzaczach, a także w ekspresach przelewowych. Kawa średnio zmielona będzie odpowiednia do zaparzania w kawiarkach. Kawę mieloną drobno wykorzystuje się w ekspresach ciśnieniowych, natomiast bardzo drobno mielona kawa o konsystencji mąki, służy do zaparzania klasycznej kawy po turecku. Dobranie odpowiednio zmielonych ziaren do sposobu parzenia jest koniecznością, jeśli chce się wydobyć z napoju właściwe walory smakowe i aromatyczne.