- SYPIALNIA
- ŁAZIENKA
- SALON
-
KUCHNIA
- EKSPRESY
- GARNKI
- PATELNIE I WOKI
- NOŻE I AKCESORIA
- AKCESORIA KUCHENNE
- JADALNIA
- CZAJNIKI
- Małe AGD do kuchni
-
Armatura Kuchenna
- Zlewozmywaki
- Zlewozmywaki granitowe
- Zlewozmywaki hybrydowe
- Zlewozmywaki ceramiczne
- Zlewozmywaki stalowe
- Zlewozmywaki kompozytowe
- Zestawy Zlewozmywak z Baterią
- Zestawy Zlewozmywak z Baterią i Dozownikiem
- Zestawy Zlewozmywak z Dozownikiem
- Baterie Kuchenne
- Moduły kuchenne
- Dozowniki kuchenne
- Młynki do odpadów
- Sortowniki odpadów
- Akcesoria
- AGD do zabudowy
-
AGD wolnostojące
- Lodówki
- Kuchnie
- Zamrażarki
- Zmywarki
- Zmywarki kompaktowe
- Kuchnie elektryczne
- Kuchnie gazowe
- Kuchnie gazowo-elektryczne
- Mikrofalówki
- Lodówki Side by Side
- Lodówki z zamrażalnikiem
- Pralki ładowane od góry
- Pralki ładowane od przodu
- Pralko-suszarki
- Suszarki do ubrań
- Winiarki
- Zamrażarki skrzyniowe
- Zamrażarki szufladkowe
- Zmywarki 45 cm
- Zmywarki 60 cm
- Kostkarki do lodu
- MATERACE
- AGD
- STREFA MAREK
- SYPIALNIA
-
ŁAZIENKA
-
SALON
-
KUCHNIA
-
Zlewozmywaki
-
Zlewozmywaki granitowe
-
Zlewozmywaki hybrydowe
-
Zlewozmywaki ceramiczne
-
Zlewozmywaki stalowe
-
Zlewozmywaki kompozytowe
-
Zestawy Zlewozmywak z Baterią
-
Zestawy Zlewozmywak z Baterią i Dozownikiem
-
Zestawy Zlewozmywak z Dozownikiem
-
Baterie Kuchenne
-
Moduły kuchenne
-
Dozowniki kuchenne
-
Młynki do odpadów
-
Sortowniki odpadów
-
Akcesoria
-
Lodówki
-
Kuchnie
-
Zamrażarki
-
Zmywarki
-
Zmywarki kompaktowe
-
Kuchnie elektryczne
-
Kuchnie gazowe
-
Kuchnie gazowo-elektryczne
-
Mikrofalówki
-
Lodówki Side by Side
-
Lodówki z zamrażalnikiem
-
Pralki ładowane od góry
-
Pralki ładowane od przodu
-
Pralko-suszarki
-
Suszarki do ubrań
-
Winiarki
-
Zamrażarki skrzyniowe
-
Zamrażarki szufladkowe
-
Zmywarki 45 cm
-
Zmywarki 60 cm
-
Kostkarki do lodu
Armatura KuchennaAGD wolnostojące -
- MATERACE
- AGD
-
STREFA MAREK
-
wysyłamy kurierem za 0 zł!
Możesz go zwrócić w ciągu 30 dni.
już od 1999 roku.
Szynkowary
Liczba produktów: 1Szynkowar to urządzenie do parzenia szynek, choć nie tylko. Składa się z korpusu (może być różnych kształtów), elementu dociskowego, sprężyny i pokrywki z blokadą. W korpusie umieszcza się wsad mięsny, przykrywa się mięso specjalnym „daszkiem”, a żeby dociskał on (prasował) mięso, ustawia się na nim sprężynę, którą przykrywa wieczko. W zależności od upodobań, możemy wybrać szynkowar z pokrywką zdejmowaną lub otwieraną na zawiasie. W pokrywce powinien znajdować się mały, około 3-milimetrowy, otwór – gniazdo na sondę termometru, którym będziemy monitorować temperaturę mięsa. Jeśli wieczko jest go pozbawione, pozostaje mierzenie temperatury wody w garnku, do którego trafi szynkowar.
Dobry szynkowar pozwala na przygotowanie domowej, pysznej szynki we własnej kuchni. Jeśli lubimy dobrej jakości wędliny, ale i inne wyroby mięsne, to z całą pewnością warto go kupić. Mamy wtedy pewność, że wędlina będzie smaczna i bez sztucznych dodatków. Szynkowary wyprodukowane są z materiałów, które dopuszczono do bezpośredniego kontaktu z żywnością, każdy też ma swoje wady i zalety. Wydaje się, że nie ma rozwiązania idealnego i każdy musi dokonać wyboru na własną rękę. Naczynia z aluminium są bezpieczne, o ile nie używa się ich do gotowania potraw kwaśnych i zasadowych. Ważne by nie były też uszkodzone. Co więcej, nie „lubią” bardzo wysokich temperatur. Te ograniczenia wpływają na ogólnie złą sławę aluminium. Nie można też myć ich w zmywarce. Naczynia ze stali nierdzewnej to zdecydowanie najbezpieczniejsze, najtrwalsze i najbardziej uniwersalne rozwiązanie. Ale i w tej niemal nieskazitelnej i powszechnie panującej opinii, da się znaleźć skazę. Naczynia stalowe mogą zawierać (i w zdecydowanej większości zawierają) nikiel. Co to oznacza? Że takich naczyń muszą unikać osoby z reakcją uczuleniową na siarczan niklu. Na co więc alergik ma wymienić taki szynkowar? Na stalowy bez niklu lub z tworzyw sztucznych. Na rynku nie ma wielu modeli szynkowarów z tworzyw, a te które są, dobrze znoszą wysokie temperatury i są dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Kupując szynkowar zwróćmy uwagę na wykonanie. Jeśli jest wyraźnie odbiegające od ideału i już na oko tandetne – nie zapewni on odpowiedniej trwałości. W takim przypadku szybko możemy mieć problem z zamknięciem albo z gałką na pokrywce. Reszta zależy od potrzeb. Jeśli są duże, rozglądajmy się za odpowiednią pojemnością lub zdecydujmy się na dwa mniejsze szynkowary, w których będziemy mogli jednocześnie przygotować dwa różne gatunki wędlin. Jeśli natomiast lubimy różnorodność, ale nie mamy dużych potrzeb, najlepszym rozwiązaniem będzie model z podwójnym dnem. Pracę z szynkowarem ułatwią dwa dodatkowe elementy: termometr, dzięki któremu nie będziemy musieli intuicyjnie kontrolować temperatury oraz dodatkowe dno z uchwytami. Ten drugi gadżet docenimy, kiedy będziemy musieli wydobyć gotowy wsad. Bez niego może nie być łatwo, zwłaszcza jeśli nie używamy woreczków (one także ułatwiają wyciągnięcie wędliny).