• Moździerze

  • Parametry

Znane od wielu lat i wykorzystywane nawet w najbardziej prymitywnych kuchniach świata - moździerze, cały czas mają się dobrze. Służą one niezmiennie do rozdrabniania przypraw i świeżych ziół niezbędnych w każdej kuchni. Rozdrabniają, ucierają, rozbijają, również zdrewniałe pestki, jak np. gałka muszkatołowa. Choć w dobie elektrycznych młynków, zdawałoby się jest to przedmiot zbędny, to jednak fachowcy w kuchni, bez niego się nie obędą. Ucierając przyprawy, można z nich wydobyć wspaniałą gamę smaków i aromatów, czego w elektrycznym młynku nigdy nie uzyskamy. Polska nazwa moździerza pochodzi od niemieckiego słowa mörser, zapożyczonego od łacińskiego mortarium, oznaczającego naczynie do miażdżenia i rozrywania, co też wspaniale ten przyrząd czyni. Współczesny moździerz kuchenny może być wykonany z granitu, metalu, ceramiki, drewna lub z żeliwa.

  • Promocje