Darmowa dostawa
Zamówienia o wartości powyżej 149 zł
wysyłamy kurierem za 0 zł!
Bezpieczne zakupy
Produkt nie spełnia Twoich oczekiwań?
Możesz go zwrócić w ciągu 30 dni.
25 lat na rynku
Sprzedajemy produkty do Waszych wnętrz
już od 1999 roku.

Deski do krojenia

Liczba produktów: 20
Kategorie
Filtruj

Żadna kuchnia nie istnieje bez deski do krojenia. Warto więc zadbać o to, aby to podstawowe narzędzie było praktyczne, wygodne, ale także by zapewniało nam bezpieczeństwo. Deski wykonane są z różnych materiałów, jednak wśród najpopularniejszych z pewnością są deski drewnianeZdania na ich temat są podzielone. Jedni chwalą je jako higieniczne – ze względu na antybakteryjne właściwości drewna. Inni mówią o nich jako o doskonałej pożywce dla bakterii, gdy niemyte i niewycierane bezpośrednio po każdym użyciu, łatwo wchłaniają wodę wraz z zarazkami, pozwalając im się rozwijać we wnętrzu deski i wydostawać pod naciskiem w trakcie kolejnego krojenia. W rzeczywistości prawda leży po środku. Zaletą desek drewnianych jest fakt, że deski wykonane z dębu mają naturalne właściwości bakteriobójcze oraz to, że takie deski nie tępią noży. Wadą jest brak możliwości mycia ich w zmywarce. Co jakiś czas (najlepiej raz w tygodniu) deskę należy dezynfekować – posypując po umyciu grubą warstwą soli i pozostawiając na noc.

Deski z bambusa są bardzo trwałe. Nie są one wykonane z drewna, ale ze specjalnie sprasowanej trawy. Z pozoru powinna ona być miękka oraz łatwa do uszkodzenia. Nic bardziej mylnego. Bambus zaimpregnowany olejem jest dwukrotnie twardszy od bukowego drewna, a jednocześnie znacznie od niego lżejszy. Zwolennicy takich desek twierdzą, że materiał ten minimalizuje wady drewna, zachowując jednocześnie jego zalety. Bambus nie chłonie wody w takim stopniu, jak drewno, a jednocześnie szybciej schnie. Nie niszczy też noży. Bambus jest materiałem odnawialnym. Na jego zbiory trzeba czekać od 3-5 lat, podczas gdy w przypadku drzewa to 10-50 lat. Bądźmy więc eko.

 

Deski z tworzywa sztucznego mają też wielu zwolenników. Bardzo łatwo utrzymać je w czystości, co jest ich niewątpliwą zaletą. Można je myć w zmywarkach lub używając silnych płynów, które zapobiegają rozwojowi bakterii. Nie niszczą też noży. Ich niewątpliwą wadą jest jednak miękkość materiału oraz brak naturalnej ochrony przed drobnymi nacięciami, przez co deski te szybko nabywają nieestetycznego wyglądu. Ze względu na brak naturalnej ochrony antybakteryjnej należy pamiętać o dokładnym wymyciu deski po każdorazowym użyciu. Deski szklane, ceramiczne lub marmurowe są odporne na działanie bakterii, a jednocześnie łatwe do umycia, także w zmywarkach. Trudno jest je uszkodzić, gdyż są bardzo twarde i wyjątkowo odporne na nacięcia. Niestety, choć same pozostają nienaruszone, bardzo szybko tępią, a nawet niszczą noże. Wykonane z wyjątkowo śliskich materiałów, mogą też być zagrożeniem dla naszego bezpieczeństwa. Niezależnie od rodzaju stosowanej deski, aby uniknąć powstania zakażenia, warto rozważyć zakup kilku desek – osobnej do ryb, mięsa oraz pozostałych produktów spożywczych.

 

  Żadna kuchnia nie istnieje bez deski do krojenia. Warto więc zadbać o to, aby to podstawowe narzędzie było praktyczne, wygodne, ale także by zapewniało nam bezpieczeństwo. Deski wykonane są z różnych materiałów, jednak wśród najpopularniejszych z pewnością są deski drewnianeZdania na ich temat są podzielone. Jedni chwalą je jako higieniczne – ze względu na antybakteryjne właściwości drewna. Inni mówią o nich jako o doskonałej pożywce dla bakterii, gdy niemyte i niewycierane bezpośrednio po każdym użyciu, łatwo wchłaniają wodę wraz z zarazkami, pozwalając im się rozwijać we wnętrzu deski i wydostawać pod naciskiem w trakcie kolejnego krojenia. W rzeczywistości prawda leży po środku. Zaletą desek drewnianych jest fakt, że deski wykonane z dębu mają naturalne właściwości bakteriobójcze oraz to, że takie deski nie tępią noży. Wadą jest brak możliwości mycia ich w zmywarce. Co jakiś czas (najlepiej raz w tygodniu) deskę należy dezynfekować – posypując po umyciu grubą warstwą soli i pozostawiając na noc.

Deski z bambusa są bardzo trwałe. Nie są one wykonane z drewna, ale ze specjalnie sprasowanej trawy. Z pozoru powinna ona być miękka oraz łatwa do uszkodzenia. Nic bardziej mylnego. Bambus zaimpregnowany olejem jest dwukrotnie twardszy od bukowego drewna, a jednocześnie znacznie od niego lżejszy. Zwolennicy takich desek twierdzą, że materiał ten minimalizuje wady drewna, zachowując jednocześnie jego zalety. Bambus nie chłonie wody w takim stopniu, jak drewno, a jednocześnie szybciej schnie. Nie niszczy też noży. Bambus jest materiałem odnawialnym. Na jego zbiory trzeba czekać od 3-5 lat, podczas gdy w przypadku drzewa to 10-50 lat. Bądźmy więc eko.

 

Deski z tworzywa sztucznego mają też wielu zwolenników. Bardzo łatwo utrzymać je w czystości, co jest ich niewątpliwą zaletą. Można je myć w zmywarkach lub używając silnych płynów, które zapobiegają rozwojowi bakterii. Nie niszczą też noży. Ich niewątpliwą wadą jest jednak miękkość materiału oraz brak naturalnej ochrony przed drobnymi nacięciami, przez co deski te szybko nabywają nieestetycznego wyglądu. Ze względu na brak naturalnej ochrony antybakteryjnej należy pamiętać o dokładnym wymyciu deski po każdorazowym użyciu. Deski szklane, ceramiczne lub marmurowe są odporne na działanie bakterii, a jednocześnie łatwe do umycia, także w zmywarkach. Trudno jest je uszkodzić, gdyż są bardzo twarde i wyjątkowo odporne na nacięcia. Niestety, choć same pozostają nienaruszone, bardzo szybko tępią, a nawet niszczą noże. Wykonane z wyjątkowo śliskich materiałów, mogą też być zagrożeniem dla naszego bezpieczeństwa. Niezależnie od rodzaju stosowanej deski, aby uniknąć powstania zakażenia, warto rozważyć zakup kilku desek – osobnej do ryb, mięsa oraz pozostałych produktów spożywczych