• Kategorie
  • PATELNIE

Brak produktów do wyświetlenia

Patelnie służą do smażenia, duszenia, grillowania. Można śmiało stwierdzić, że to na nich powstaje większość najsmaczniejszych dań w kuchniach całego świata. W każdym domu powinno być kilka patelni o różnym przeznaczeniu. Najważniejsze, by były co najmniej 2-3 sztuki o różnej średnicy. Nie można smażyć, np. jednego kotleta na zbyt dużej patelni, gdyż wolna przestrzeń wokół niego zacznie się po prostu przypalać.

Wykonane są z różnych materiałów, wśród których wyróżniamy:

aluminium – umożliwia szybkie rozgrzanie naczynia i równomierne rozprowadzenie ciepła. Bardzo dobre do smażenia, np. naleśników. Ale łatwo jest przypalić na niej potrawę i jest podatna na odkształcenia.

stal szlachetna – bardzo trwała, ale służy raczej do smażenia w głębokim tłuszczu – inaczej potrawy przywierają.

żeliwo – najczęściej emaliowane. Długo się rozgrzewa, ciepło jest rozprowadzone równomiernie i długo się utrzymuje. Dobre do długiego smażenia w tłuszczu.

W każdej patelni najważniejsza jest powłoka:

teflonowa – umożliwia smażenie na bardzo małej ilości tłuszczu, łatwa do utrzymania w czystości. Powłoki teflonowe nie są sobie równe. Te z cieniutką warstwą teflonu łatwo się niszczą. Niektóre mają jednak nawet kilkumilimetrową powłokę i odznaczają się bardzo dużą trwałością. Mogą służyć kilka lat.

ceramiczna – bardzo trwała, odporna na uszkodzenia, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i przyprawami, bardzo odporna na wysokie temperatury (do 450°C), smaży podobnie do teflonowej.

stal węglowa – nie potrzebuje wiele tłuszczu do smażenia, gdyż po pewnym czasie pokrywa się czarną powłoką, która sprawia, że potrawy nie przywierają. Taka patelnia wystarczy na wiele lat. Nie nadaje się jednak do smażenia kwaśnych produktów, np. pomidorów, ponieważ schodzi od nich ochronna powłoka.

tytanowa – jest twardsza niż teflon, ale przy tym zachowuje jego zalety: nie przypala, dobrze rozprowadza ciepło. Łączy zalety naczyń żeliwnych i teflonowych.

granitowa – powłoka jest wzbogacona miałem granitowym, dzięki czemu uzyskuje większą twardość. Podobnie jak powłoka tytanowa, ma zalety teflonu, ale jest bardziej odporna na uszkodzenia.

Jednak, żeby patelnia długo nam służyła należy pamiętać że nie należy:

- wkładać gorącej patelni pod strumień wody – powierzchnia może się odkształcić (szczególnie w przypadku lżejszych naczyń),
- trzeć powierzchni patelni ostrymi ścierkami, gąbkami i druciakami – uszkodzenie ochronnej warstwy każdej patelni gwarantowane,
- stosować metalowych narzędzi dozwolone jest tylko do patelni stalowych, do innych lepiej używać łopatek drewnianych lub wykonanych ze specjalnego tworzywa.